dinsdag 21 december 2010

Hirsi Ali-documentaire met gezongen dialogen

Muzikale documentaire
Robert Oey (geboren 1966) is documentairemaker. Voor de VPRO heeft hij De Leugen gemaakt, die in de reeks Holland Doc via Nederland 2 zal worden uitgezonden op donderdag 23 december, vanaf 22:45 uur, en zal duren tot 00:20 uur in de nacht op vrijdag 24 december.
De documentaire is bedoeld als reconstructie en heeft als thema de politieke crisis die is ontstaan naar aanleiding van leugens die Ayaan Hirsi Ali in de wereld heeft gezet om een positief oordeel te vernemen in verband met haar asielaanvraag. Dat alles is voor het voetlicht getreden in de tijd dat ze rals kamerlid reeds was overgestapt van de PvdA naar de VVD.
We krijgen een reconstructie te zien met commentaren die heten te worden gezongen, door zowel politici en asielzoekers, en daarnaast tevens door doorgewone Nederlanders, al is zoiets een vage betiteling. Op die manier wenste de maker — en hij geloofde dat zo te kunnen realiseren — ruimte te creëren voor in eerste instantie emoties, die volgens hem in gewone dialogen onuitgesproken blijven.

Ayaan Hirsi Ali, voormalig lid,van de Tweede Kamer, zorgde voor ophef en emoties in groten getale. Een relatief geringe affaire leidde ertoe dat Rita Verdonk haar volstrekte onvermogen toonde, en daarna dat het kabinet Balkenende II viel.

Poltieke gevolgen

Niet alleen heeft die leugen voor de initiator — Ayaan Hirsi Ali — politieke gevolgen gekregen: zij verloor haar kamerzetel, maar ook het kabinet Balkenende II viel uiteindelijk als gevolg van de door dit incident ontstane situatie, die was doorspekt met tal van sterk persoonlijk getinte politieke situaties, vooral door het optreden van een volkomen vastgevroren mini-ster genaamd Rita Verdonk, die let zien hoe onbekwaam ze was voor het politieke vak in het algemeen en voor het ministerschap in het bijzonder.

Parallellen

Gelijk opgaand met de ontwikkelingen van het geval Ayaan wordt een Iraanse familie voorgesteld met haar verhaal; de nadruk ligt daarbij op het feit dat ze al geruime tijd wachtte op een verblijfsvergunning voor de diverse leden ervan.
De documentaire wordt omschreven als fascinerend en soms zelfs ontroerend, ook al treden de voormalige bewindslieden Verdonk en Nawijn uit het kabinet Balkenende II erin op. Net als indertijd in de werkelijkheid, figureren ze als sleutelfiguren, die in deze context zingende commentatoren zijn.
Onvoorstelbaar dat man daarvan ook maar een fractie van een seconde ontroerd door kan raken. Beroerd daarentegen acht ik zeer voorstelbaar. Maar misschien leert het kijken naar de documentaire ons dat er zelfs in dergelijke on-figuren nog iets zit dat anderen emotioneel zou kunnen bewegen.

Geen opmerkingen: