donderdag 28 januari 2010

Iran en het Westen op NL 2 en Holland Doc 24

De laatste drie decennia
In de reeks VPRO's Import wordt op vrijdag 29 januari — tussen 22:46 uur en 23:48 uur — de eerste aflevering van de driedelige documentaire Iran en het Westen: De man die de wereld veranderde. De film schetst een beeld van de verhouding tussen Iran en de westerse wereld in de loop van de laatste drie decennia.
De eerste aflevering behandelt een periode van slechts goed drie jaar: 1978-1981, en heeft de persoon van voormalig president Jimmy Carter (*1924) als thema: een man die — toen nog pindaboer— in de aanloop naar zijn presidentschap in een bijdrage van de Haagse Post werd omschreven met de woorden Een gebit als president.

De Paria Staat
De tweede aflevering wordt op woensdag 3 februari via Nederland 2 uitgezonden onder de titel De Paria Staat, 1982-2001, waarin aandacht wordt besteed aan het toen nieuwe exportproduct van Iran: de islamitische revolutie. In de film vertellen twee opperbevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde hoe zij erin zijn geslaagd Ayatollah Chomeini over te halen in te stemmen met stemmen metde lancering van de Hezbollah  Libanon, en dit instituut te blijven steunen. Ook wordt teruggekeken op de mislukte pogingen van VS-zijde om de gijzelaars uit de Amerikaansambassade in Teheran te bevrijden.
De documentaire zal worden vertoond tussen 23:45 uur en 00:50 uur in de nacht op donderdag 4 februari. Een herhaling wordt nog diezelfde dag uitgezonden vanaf 23:10 uur, op het diitale televisiekanaal
Holland Doc 24 van de VPRO. 

Geen opmerkingen: